Har du fått pålegg om å utbedre avløpsanlegget, men aner ikke hvor du skal begynne?

Vi er her for å besvare alle spørsmålene dine, samt hjelpe deg på veien videre.

hjelp

Spørsmål vi ofte får

  • Avløpsvann er vannet som har blitt brukt innendørs i boligen eller hytta. Det skilles mellom vann fra toalett (svartvann) og vann fra bad, vaskerom eller kjøkken (gråvann). Dette vannet inneholder fosfor og nitrogen, organisk materiale, partikler og sykdomsfremkallende bakterier.

  • Norske vannforekomster er utsatt for stadig større forurensning og mindre avløpsanlegg er identifisert som den fjerde største påvirkningskilden på landsbasis. På bakgrunn av dette er det kommet et mål med ny vannforskrift om å oppnå god tilstand på disse forekomstene for å sikre god nok kvalitet på drikkevannskilder.

  • Det er forbudt å forurense iht Forurensloven. Utslipp av avløpsvann fra hus og hytter er derfor noe man må søke om. Rester av avløpsvann som har vært igjennom et renseanlegg er også søknadspliktig. Kravet om søknad gjelder for både arbeider på eksisterende avløpsanlegg og etablering av nye.
    Man må søke om utslippstillatelse fra kommunen for å sikre at drikkevannskilder og brukerinteresser ikke forurenses.

  • Ved oppgradering/utvidelse av eksiterende anlegg og etablering av nye må det søkes tillatelse til tiltak (byggesøknad) til kommunen. Dette handler om å varsle berørte, samt sikre at anlegget utføres av et ansvarlig foretak.

  • Totalkostnaden varierer veldig fra prosjekt til prosjekt. Men for jobben med hele prosessen beskrevet under tar vi kr 15 000 eks mva + kr 1200 eks mva for medgått tid til befaring og prosjektering. Ta gjerne kontakt slik at vi kan gi et estimat på medgått tid på ditt anlegg.

    I tillegg kommer kostnader knyttet til selve avløpsanlegget samt byggekostnadene. Vi hjelper deg gjerne med å innhente tilbud fra leverandører og vurdere disse slik at du får mest verdi for pengene.

  • Det finnes en rekke ulike løsninger å velge mellom, hvor alle har sine bruksområder. De mest brukte løsningene er infiltrasjonsanlegg og minirenseanlegg. I tillegg finnes gråvannsanlegg, våtmarksfilter og tett tank. Gråvannsanlegg og tett tank er mest aktuelt for hytter. Våtmarksfilter blir brukt for større anlegg med flere enheter tilknyttet.

  • Enkelte kommuner har krav til hvilke type løsninger som kan velges i sine lokale forskrifter. Disse kravene er basert på vurderinger knyttet til grunnforhold og tilstanden på vannforekomstene i området. I tillegg vil en prosjektering med grunnundersøkelser på stedet definere hvilke løsninger som er aktuelle å benytte. Ved en prosjektering tar vi høyde for dine behov og fremtidig bruk av området hvor avløpsanlegget skal etableres.

  • Det er en rekke faktorer som påvirker valg av løsning. Kostnader knyttet til søknader og prosjektering er en engangskostnad og vil forekomme uansett valg av teknisk løsning. Videre er det ulike investeringskostnader for de ulike anleggene. Erfaringsmessig vil en god prosjektering vil gi deg mest verdi for pengene. Kostnader knyttet til tømming av slam, service, innkjøp av kjemikalier (minirenseanlegg), responstid ved feil, brukervennlighet og levetid er andre faktorer man bør vurdere.

    Vi rådgir deg gjerne i prosessen.

  • I noen tilfeller kan eksisterende anlegg ha nyere komponenter som kan gjenbrukes eller eksempelvis infiltrasjonsanlegg som kan utvides eller rehabiliteres slik at utslippet havner innenfor kravene. Eventuelt kan naboen ha et eksisterende anlegg som ved mindre oppgradering vil kunne dekke begge deres behov. Ta gjerne kontakt og fortell om anlegget ditt så skal vi finne den mest kostnadseffektive løsningen for deg.

  • Ja, og dette oppfordrer vi til. Anlegg med flere enheter tilkoblet vil ofte rense utslippet bedre enn anlegg til ett hus. Dersom du har fått pålegg anbefaler vi å forhøre deg med nærmeste naboer om de har fått samme pålegg, eventuelt hva slags anlegg de har. Investerings- og driftskostnadene kan deles på antall enheter tilkoblet. Som tommelfingerregel vil det være lønnsomt for husstander med 100m innbyrdes avstand å gå sammen om nytt anlegg. Dette avstanden kan også være lenger avhengig av type løsning. Vi rådgir dere gjerne i prosessen.

Prosessen fra A-Å

Søknad om utslippstillatelse er en lang og krevende prosess. Vi tar gjerne på oss rollen som ansvarlig søker og prosjekterende slik at du sikres den mest kostnadseffektive løsningen som er iht krav og tilpasset din fremtidige bruk av området.