Infiltrasjonsanlegg
Kort fortalt er et infiltrasjonsanlegg en måte å benytte massene i grunnen på tomten din til å rense avløpsvannet før det slippes ut til naturen.
Dette gjøres ved å føre avløpet inn på en slamavskiller / septiktank der det overskytende vannet sendes inn på et nettverk av nedgravde rør.
Infiltrasjonsanlegg er gjerne å foretrekke da det har en veldig lang levetid og lave driftskostnader, men dette forutsetter at anlegget er riktig dimensjonert og at grunnforholdene gjør det mulig å velge denne løsningen. Et infiltrasjonsanlegg blir forbundet med noe høyere investeringskostnader enn minirenseanlegg, men billigere i drift og har lengre levetid. Slamavskilleren / septiktanken må tømmes med jevne mellomrom, hvor ofte bestemmes av lokale forskrifter og under prosjekteringen av anlegget.
I driften av et infiltrasjonsanlegg er renseprosessen helt naturlig. Det brukes ingen kjemikaler og avløpet blir veldig godt renset der det er riktige grunnforhold.
Dimensjoneringen består av å få oversikt over hvor mye avløp som skal renses, grunnforholdene på tomten din, hvor det rensede avløpet vil ende opp (resipient). Til slutt bestemmes hvor anlegget bør ligge og hvor stort infiltrasjonsanlegget ditt må være.
Det er denne dimensjoneringen og undersøkelsen som skal gjøres for å få godkjent avløpsanlegget ditt. Dette hjelper vi deg med.
I henhold til forurensningsforskriften §12-10, skal renseanlegg med naturlig infiltrasjon i grunnen ha dokumentasjon på at anerkjent dimensjonering og utforming er benyttet.
Spørsmål vi ofte får
-
Dette varierer veldig fra anlegg til anlegg dessverre. Men NIBIO har tidligere gitt ut noen tall på investeringskostnad knyttet til et infiltrasjonsanlegg for ett hus som spenner seg fra 120 000-145 000 kr (2012). Det understrekes at dette kan variere stort mellom ulike områder avhengig av fraktkostnader og konkurranse blant tilbydere.
I tillegg kommer kostnader knyttet til prosjektering.
-
Det finnes dessverre ikke et enkelt svar på dette. Dette avhenger veldig av grunnforholdene og det kreves derfor god prosjektering med grunnundersøkelser for å fastsette størrelse på infiltrasjonsarealet.
-
Det beste er om man kan plassere hele anlegget på egen eiet tomt, men dersom dette ikke lar seg gjør kan man alltid inngå en avtale med naboen. Et infiltrasjonsanlegg kan graves fullstendig ned og vil ikke være sjenerende. Ta gjerne kontakt så hjelper vi deg med hele prosessen.
-
JA! Og dette oppfordrer vi sterkt til. Dette er ofte meget kostnadsbesparende og dermed gunstig for alle parter. Vi bistår med avtaler dere i mellom for å unngå tvister i fremtiden ang drift og vedlikehold av anlegget.